ČESKÉ STAVEBNÍ STANDARDY
     Vyhledávání :      
Naše služby Legislativní rámec Projektová dokumentace Zadávání staveb Kvalifikace Ceny ve stavebnictví Popisovníky Datová základna Otázky a odpovědi  
   ÚVOD
   ZEMNÍ PRÁCE
   ZAKLÁDÁNÍ STAVEB
   SVISLÉ KCE
   VODOROVNÉ KCE
   DRÁHY, KOMUNIKACE
   OMÍTKY A VÝPLNĚ
   TRUBNÍ VEDENÍ
   DOKONČOVACÍ KCE
   IZOLACE
      711 Hydroizolace
      712 Povlakové krytiny
      713 Tepelné
      714 Akustické
      715 Protichemické
   ZTI
   ÚSTŘEDNÍ TOPENÍ
   KONSTRUKCE
   PODLAHY
   ÚPRAVY POVRCHŮ
   ZASKLÍVÁNÍ
 
 
 
 

  713 - Izolace tepeln

1. OBSAH STANDARDU

STANDARDY KONSTRUKCÍ
Obsah standardu je popsán následujícími technickými a kvalitativními parametry.

Podkladní konstrukce
Podkladní konstrukce se rozumí plocha určená k provedení povlakové krytiny. Obsahem standardu je očištění (zametení) podkladu před provedením prací.

Izolace rohožemi, pásy, dílci, deskami, bloky na sucho
Izolace rohožemi, pásy, dílci, deskami a bloky na sucho je izolace zhotovená položením izolačního materiálu na podklad volně nebo pomocí různého druhu uchycení. Obsahem standardu je podkládání izolačního materiálu na sraz včetně rozměrových úprav řezáním a vyplnění spár izolačním materiálem, nebo přibití hřeby s podložkami na dřevěnou konstrukci nebo přichycení závlačkami na ocelovou konstrukci do spár, nebo kladení desek se zajištěním závlačkami z kruhové oceli, utažení závlačky pomocí vázacího drátu, nebo výroba trnů, označení míst montáže, napíchnutí desek na trny zahnutí přesahující části trnů, protažení kruhové oceli (roubíku) ohybem trnu, spojení trnů vázacím drátem nebo přistřelení pomocí nastřelovacích hřebů s podložkou.

Izolace rohožemi, pásy, dílci, deskami, bloky přilepením
Izolace rohožemi, dílci, deskami a blok přilepením je izolace zhotovená položením do lepidla za studena nebo položením do horkého asfaltu. Obsahem standardu je pokládání izolačního materiálu na sraz včetně rozměrových úprav řezáním, příprava lepidla, nanesení lepidla a položení izolačního materiálu do lepidla nebo do asfaltu s předcházejícím rozsekáním sudu s asfaltem, plněním kotle, uvedením kotle do provozu, rozehříváním kotle, naléváním horkého asfaltu do nádob, provedení nátěru a kladením izolačních desek s případným přilepením přesahů lepenky nebo zalitím spár, přičemž druhá a další vrstva izolačních desek se lepí bodově.

Izolace perlitbetonem
Izolace perlitbetonem je izolace zhotovená vrstvou perlitbetonu. Obsahem standardu je příprava míchačky, plnění jednotlivých komponentů v předepsaných dávkách, výroba perlitbetonu, vypuštění a přesun na místo zpracování, vylévání a urovnání povrchu, vyčištění míchačky po skončení práce.

Izolace překrytím plochy fólií nebo asfaltovým pásem
Izolace překrytím plochy fólií nebo asfaltovým pásem je izolace zhotovená překrytím celé izolované plochy s přesahem pásů. Obsahem standardu je rozbalení role lepenky nebo fólie, uříznutí na rozměr, položení na izolaci s přesahem a slepením spojů.

Izolace – parotěsná zábrana
Parotěsná zábrana je ochrana konstrukcí před průnikem par zhotovená asfaltovým nátěrem v potřebných vrstvách nebo v kombinaci s asfaltovým pásem nebo fólií. Obsahem standardu je otevření a zavření sudu s asfaltovou suspenzí, přečerpání a promíchání nátěrové hmoty a provedení nátěru za studena, rozsekání sudu s asfaltem, plnění kotle, příprava paliva nebo lahví s PB, rozehřívání asfaltu, nalévání horkého asfaltu do nádob, uzavření lahví s PB plynem a zajištění ochrannou maticí, a nátěr horkým asfaltem v požadovaném množství vrstev nebo s položením asfaltového pásu nebo fólie do horkého asfaltu s přesahy a s vyvedením na stěny při izolacích stropů vrchem.

Úchytná konstrukce a povrchová úprava izolovaných místností
Úchytná konstrukce pro současnou povrchovou úpravu je ochrana izolace chlazených a temperovaných místnosti (stropů, stěn a sloupů) před poškozením této izolace provozem v místnostech zhotovená pomocí úchytné konstrukce a oplechování provedené izolace. Obsahem standardu je zhotovení úchytné konstrukce a její připevnění pomocí šroubů na stropy, stěny popřípadě sloupy chlazených a temperovaných místností a po provedení vlastní izolace uříznutí plechů a jejich plechů a jejich přišroubování k úchytné konstrukci.

Izolace těles a potrubí
Izolace těles a potrubí je ochrana těchto konstrukcí provedená pásy, rohožemi nebo vláknitými deskami bez nebo s povrchovou úpravou. Obsahem standardu je naměření a řezání izolačního materiálu, upevnění na potrubí a nebo vkládání do konstrukcí z distančních kruhů nebo lišt nebo připevnění na asfaltový tměl za tepla nebo za studena a dále provedení snímatelné nebo nesnímatelné izolace pomocí izolační výplně do pletiva s ochrannou konstrukcí a hliníkovou fólií a následně provedení povrchové úpravy asfaltovými fóliemi nebo pásy nebo omítkami a nebo obalení fólií, pletivem, tkanivem nebo provedení nátěru, oplechování včetně dilatací, provedení výztužných konstrukcí a detailů.

Nástřiky, obklady, podhledy, příčky a těsnění protipožární
Nástřiky, obklady, podhledy, příčky a těsnění protipožární chrání stavební konstrukce a prostředí objektů před účinky tepla vzniklého např. při požáru. Obsahem standardu je příprava a rozmíchání hmoty a provedení protipožárního nástřiku nebo nátěru, rozměření, nařezání desek, provedení proniků, slepení desek nebo spojení pomocí svorek, tmelení, rozměření a nařezání izolačních rohoží, desek a fólií která jsou součástí protipožární ochrany, příprava tmele a stěrek a provedení tmelení, kabelových přepážek a výplně spár, zhotovení závěsu a montáž požárně odolných desek pomocí vrutů u zavěšených podhledů a montáž okna z požárního skla vrstveného pomocí hoždinek, vrutů, šroubů a požárně odolných desek se zatmelením silikonem.

__________________________________________________________________

VNITROSTAVENIŠTNÍ PŘESUN, TECHNOLOGICKÁ MANIPULACE A LEŠENÍ

Vnitrostaveništní přesun

Vnitrostaveništním přesunem se rozumí veškerá manipulace s materiálem nezbytným ke zhotovení požadované konstrukce (práce) v rámci staveniště ze skládky po jeho zabudování. Popisovník nevymezuje způsob ani rozsah vnitrostaveništního přesunu. Při ocenění podle popisovníku musí být vnitrostaveništní přesun součástí nabídkové ceny.

Technologická manipulace
Technologickou manipulací se rozumí veškerá manipulace s materiálem nezbytným ke zhotovení požadované konstrukce v prostoru montáže, obvykle v prostor do 20m vodorovně a 3,5m svisle. Popisovník nevymezuje způsob ani rozsah technologické manipulace. Při ocenění podle popisovníku musí být technická manipulace součástí nabídkové ceny.

Lešení
lešením se rozumí konstrukce umožňující provádění prací i nad dosažitelnou výšku. Popisovník nevymezuje druh, způsob použití, rozsah ani dobu použitého lešení. Při ocenění podle popisovníku musí být potřebné lešení součástí nabídkové ceny.

__________________________________________________________________

ZPŮSOB MĚŘENÍ

Běžné stavební konstrukce
Plocha izolace stavebních konstrukcí se určuje v m2 z rozměrů izolované konstrukce podle projektu.
Z plochy izolace s odečítají neizolované plochy jednotlivě větší:
- přes 1 m2 u stěn
- přes 2 m2 u podlah, stropů a střech a střešních proniků (např. komíny, větrací průduchy, světlíky)

Chlazené temperované místnosti
Plocha izolace stěn se určuje v m2 z rozměrů konstrukce podle projektu. Plocha izolace nadpraží a ostění se připočítává. Otvory a neizolované části jednotlivě větší než 1 m2 se odečítají. Plocha izolace sloupů a pilířů se určuje v m2 z výšky podle projektu a obvodu určeného:
- u kruhového průřezu z průměru pilíře zvětšeného o dvě tloušťky izolace,
- u čtyřhranného průřezu z délky a šířky pilíře zvětšených v rozměru délkovém a šířkovém o jednu tloušťku prováděné izolace,
- u vícehranného průřezu se určuje jako u kruhového průřezu, přičemž se vychází z průměru opsané kružnice. Plocha izolace stropů se určuje v m2 z rozměrů konstrukce podle projektu. Otvory a neizolované části jednotlivě větší než 2m2 e odečítají.

Tělesa
Vnější plocha nesnímatelné izolace těles se určuje v m2 z rozměrů povrchu tělesa podle projektu, zvětšeného o tloušťku izolační soustavy. Neizolované plochy jednotlivě větší než 1 m2 se odečítají. U povrchové úpravy z profilovaných plechů se výška profilu nevyplněného izolací nezapočítává. Zakončení izolace se nezapočítává. Plocha vnitřní nesnímatelné izolace těles se určuje v m2 z rozměrů vnitřního povrchu tělesa podle projektu. Neizolované plochy jednotlivě větší než 1 m2 se odečítají. Zakončení izolace se nezapočítává. Množství izolace výplně prostorů se určuje v m2 z rozměrů vyplňovaného prostoru podle projektu. Objem těles, zařízení a potrubí průměru přes 100 mm zabudovaných ve vyplňovaném prostoru, se odečítá. Plocha snímatelné izolace se určuje v m2 z rozměrů snímatelné izolace podle projektu. Viditelné zakončení povrchu izolace se započítává. Neizolované plochy a plochy vnitřních otvorů čel větší než 1 m2 se odečítají. Plocha snímatelných a nesnímatelných izolací bombírovaných čel z dílků nebo čel z klínů se určuje v m2 podle projektu. Plocha vnější izolace bloku potrubí se určuje v m2 z rozměrů uvedených v projektu. Při oceňování jednotlivých základních izolačních vrstev samostatně se určuje plocha izolace pro každou vrstvu samostatně.

Potrubí
Plocha vnější izolace potrubí a ohybů se určuje v m2 z délky potrubí podle projektu a jeho vnějšího průměru zvětšeného o dvě tloušťky izolační soustavy. Tloušťka povrchové úpravy z vlnité lepenky a plechu nebo vlnité lepenky a fólie se do tloušťky izolační soustavy započítává hodnotou 5mm. Odečítají se neizolované plochy jednotlivě větší než 1 m2 . Plocha zakončení pevného oplechování izolace čílka se nezapočítává. Délka potrubí se určí souvisle v ose potrubí mezi přírubami armatur a mezi izolací tvarovek. Délka ohybu se měří v ose ohybu mezi rovinami kolmými na konce rovného potrubí a je dána poloměrem a úhlem ohybu. Délka odboček se měří v osách od osy hlavního potrubí. Množství izolace výplně prostorů se určuje v m3 z rozměrů vyplňovaného prostoru podle projektu, objem těles, zařízení a potrubí průměrů přes 100mm, zabudovaných ve vyplňovaném prostoru a dalších nevyplňovaných prostor jednotlivě větších než 0,25 m3 se odečítá. Plocha vnitřní izolace potrubí se určuje v m2 z délky potrubí podle projektu a jeho vnitřního průměru. Délka se měří v ose potrubí. Odečítají se neizolované plochy jednotlivě než 1 m2. Při oceňování jednotlivých základních izolačních vrstev samostatně se určuje plocha izolace pro každou vrstvu samostatně. Plocha izolace přírub a armatur se určuje podle projektu. Plocha snímatelné izolace s plechovou povrchovou úpravou se určuje podle projektu, plocha vnitřních otvorů čel větších než 1 m2 se odečítá.

Protipožární nástřiky
Ocelové konstrukce
Množství nátěrů OK se určuje:
a) pro železniční mosty v m2 rozvinuté plochy jako součin délek jednotlivých prvků měřených v ose podle projektu a jejich rozvinutých ploch.
b) pro OK kategorie D v m2 v rovině sklonu
- u plechů hladkých se počítá jen tehdy, je-li nátěr přesahů projektu,
- u plechů vlnitých a profilovaných při šířce vlny nad 80mm z rozvinuté šířky plechu a délky, popř. šířky nebo výšky konstrukce podle projektu,
- u plechů vlnitých při výšce vlny do 80mm lze množství nátěrů určit z rozměrů konstrukce podle projektu a násobené koeficientem při výšce vlny do:
25 mm – 1,25
30 mm – 1,30
40 mm – 1,50
45 mm – 1,65
50 mm – 1,70
60 mm – 2,00
70 mm – 2,25
80 mm – 2,50
- Vnitřní plocha přesahů se počítá jen tehdy, je-li nátěr projektem předepsán.
- Plocha bodových výstupků (např. nýtů, šroubů) se zanedbává.
- Plocha výstupků (např. pásy, úhelníky) do 50 mm a do hustoty 1 m délky na m2 plochy se zanedbává, při překročení obou mezí se určuje v m2 rozvinuté plochy jako součin délek jednotlivých prvků měřených v ose podle projektu a jejich rozvinutých ploch.
- Otvory a nenatírané plochy jednotlivě do 0,5 m2 se neodečítají.
- Množství oboustranných nátěrů plechů se určuje 2x vypočtenou plochou jednostranných nátěrů.

c) Pro Ok ostatní tj.l vyjma kategorie D
- v m2 rozvinuté plochy jako součin délek jednotlivých prvků měřených v ose podle projektu a jejich rozvinutých ploch
- v m2 převodem hmotnosti po dohodě s dodavatelem s odběratelem

Množství nátěrů OK se určuje samostatně pro jednotlivé kategorie OK pomocí následujících vzorů a v nich uvedených převodních ukazatelů (m2/t):

a) kategorie A – konstrukce těžké
P = 13 * H

b) kategorie B – konstrukce střední
P = (23 * H) – (7 * HT)

c) kategorie C – konstrukce lehké
s podílem prvků těžkých a středně těžkých do 25 % včetně
P = 32 * H
s podílem prvků těžkých a středně těžkých přes 25% a méně než 50%
P = [32 – (KTST – 25) * 0,05] * H

d) kategorie CC – konstrukce velmi lehké vyjma střešních
P = 65 * HVL

e) kategorie CC – konstrukce velmi lehké střešní
P = U * HVLS

UKAZATEL PRO OK KATEGORIE CC – VELMI LEHKÉ STŘENÍ

kde P – množství nátěrů (m2) H – celková hmotnost OK bez hmotnosti OK kategorie CC,D a střešních světlíků (t) HT – hmotnost těžkých prvků (t) HST – hmotnost středně těžkých prvků (t)

Rozpon podpor (mm)

Objektů uzavřených

Objektů otevřených

sedlo

pult

sedlo

pult

1

2

3

4

5

do 7500

69,00

80,70

88,20

87,40

přes 7500 do 10500

63,40

74,90

75,10

79,50

přes 10500 do 14000

53,80

-

71,80

-

přes 14000 do 17000

52,50

-

64,00

-

přes 17000 do 20000

49,70

-

59,40

-

HVL – hmotnost velmi lehkých prvků (t)
HVLS – hmotnost velmi lehkých střešních prvků (t)
KT – podíl těžkých prvků (%)
KTST – podíl těžkých a středně těžkých prvků (%)
U – ukazatele pro OK kategorie CC střešní (m2/t)

Pro zařazení konstrukce do jednotlivých kategorií A,B nebo C jsou rozhodující jednotlivé prvky OK, jejich metrová hmotnost a podíl (KT , KTST) jejich součtové hmotnosti (HT, HST) z celkové hmotnosti (H).

Těžké prvky mají metrovou hmotnost:
- u prvků celistvých plnostěnných – přes 104 kg/m
- u prvků rámových členěných – přes 75 kg/m
- u prvků složených členěných a ostatních – přes 85 kg/m

Středně těžké prvky mají metrovou hmotnost:
- u prvků celistvých plnostěnných – přes 25 – 104 kg/m
- u prvků rámových členěných – přes 20-75 kg/m
- u prvků složených členěných a ostatních – přes 26-85 kg/m

Hmotnost těžkých a středně těžkých prvků (HT, HST) se určuje v tunách součinem délek prvků měřených v ose a jejich metrových hmotností – viz výše uvedené. Celková hmotnost konstrukce (H) se určuje v tunách z celkové hmotnosti dodávky po odečtení hmotnosti OK kategorii CC, D a střešních světlíků.

Podíl prvků z celkové hmotnosti konstrukce se určuje v % podle vzorců:
KTST = 100(HT + HST) / H
KT = 100* HT / H

Podle hmotnosti těžkých a středně těžkých prvků a celkové hmotnosti se stanoví podíl (v %), který určí kategorii OK následovně:
A – konstrukce těžké
Podíl těžkých prvků (KT) 75 % a výše.

B – konstrukce střední
Podíl těžkých a středně těžkých prvků (KTST) 50 % a výše a současně podíl těžkých prvků (KT) méně než 75 % celkové hmotnosti konstrukce.

C – konstrukce lehké
Podíl těžkých a středně těžkých prvků (KTST) méně než 50 %.

C – konstrukce velmi lehké
Konstrukce z profilů tenkostěnných, girlandových vazníky a bezvazníkový systém zastřešení, např. prostorová příhradovina.

D – konstrukce plnostěnné
Konstrukce a výplně z hladkého, vlnitého a profilovaného plechu (např. hangáry, nádrže, zásobníky, hangárová vrata, krytiny, opláštění, oplechování, podhledy – ztracené bednění).


Konstrukce jiné než ocelové
Plocha protipožárních nástřiků
- rovných stropů a stěn se určuje z rozměrů konstrukce podle projektu,
- ostatních konstrukcí se určuje z rozměrů konstrukce podle projektu zvětšených o tloušťku nástřiku
Odečítají se neizolované plochy jednotlivě větší než 1 m2

Protipožární obklady
Plocha protipožárních obkladů
- rovných stropů a stěn se určuje z rozměrů konstrukce podle projektu,
- ostatních konstrukcí se určuje z rozměrů konstrukce podle projektu zvětšených o tloušťku obkladu.
Odečítají se neizolované plochy jednotlivě větší než 1 m2.

__________________________________________________________________

2. TECHNICKÉ SPECIFIKACE

KONSTRUKCE A PRÁCE

Na provádění, měření a kvalitu prací se vztahují příslušné ČSN, obecně závazné předpisy nebo normy výrobců v plném znění.
Jsou to zejména:
- ČSN 72 7006 V7počet tepelných ztrát při navrhování tepelných izolací
- ČSN 14 8102 Tepelné izolace chladíren a mrazíren. Závazná ustanovení
- ČSN 73 0035 Zatížení stavebních konstrukcí
- ČSN 73 0540 – 1 Tepelná ochrana budov. Část 1: Termíny, definice a veličiny pro navrhování a ověřování
- ČSN 73 0540 - 2 Tepelná ochrana budov. Část 2: Funkční požadavky
- ČSN 73 0540 – 3 Tepelná ochrana budov. Část 3: Výpočtové hodnoty veličin pro navrhování a ověřování
- ČSN 73 0540 – 4 Tepelná ochrana budov. Část 4 : Výpočtové metody pro navrhování a ověřování
- ČSN 73 0550 Stanovení tepelně technických vlastností stavebních konstrukcí a budov. Měření a kontrola tepelných ztrát budov
- ČSN 73 0802 Požární bezpečnost staveb. Nevýrobní objekty
- ČSN 73 0804 Požární bezpečnost staveb. Výrobní objekty
- ČSN 73 0810 Požární bezpečnost staveb. Požadavky na požární odolnost stavebních konstrukcí
- ČSN 73 0821 Požární bezpečnost staveb. Požární odolnost stavebních konstrukcí
- ČSN 73 0831 Požární bezpečnost staveb. Shromažďovací prostory
- ČSN 73 0833 Požární bezpečnost staveb. Budovy pro bydlení a ubytování
- ČSN 73 0834 Požární bezpečnost staveb. Změny staveb
- ČSN 73 0842 Požární bezpečnost staveb. Objekty pro zemědělskou výrobu
- ČSN 73 0843 Požární bezpečnost staveb. Objekty spojů
- ČSN 73 0845 Požární bezpečnost staveb. Spoje
- ČSN EN 1366 – 1 Zkoušení požární odolnosti provozních instalací - Část 1: Vzduchotechnická potrubí
- ČSN 73 1901 Navrhování střech. Základní ustanovení

__________________________________________________________________

MATERIÁLY

Na dodávky materiálů požadovaných k vytvoření kompletní izolace tepelné se vztahují příslušné certifikáty jakosti ISO a dále zejména:
- ČSN 50 3601 Asfaltové a dehtované hydroizolační pásy. Spoločné ustanovenia.
- ČSN 64 6223 Plasty. Fólie z měkčeného polyvinylchloridu (PVC – P) pro izolace proti kapalinám. Normy jakosti
- ČSN 73 0823 Požárně technické vlastnosti hmot. Stupeň hořlavosti stavebních hmot
- ČSN 73 0862 Stanovení stupně hořlavosti stavebních hmot
- ČSN 73 1290 Fyzikální vlastnosti pórobetonu
- ČSN 72 7300 Tepelně izolační materiály výrobky. Klasifikace
- ČSN 72 7312 Prošívané rohože z minerální vlny
- ČSN 72 7313 Lamelové rohože z minerální vlny
- ČSN EN 13 162 Tepelně izolační výrobky pro stavebnictví – Průmyslově vyráběné výrobky z minerální vlny – Specifikace
- ČSN EN 13 165 Tepelně izolační výrobky pro stavebnictví – Průmyslově vyráběné výrobky z tvrdé polyuretanové pěny - Specifikace

3. BEZPEČNOST A HYGIENA PRÁCE
Při provádění prací je nezbytné dodržování všech platných předpisů BOZP a všech bezpečnostních listů vystavených výrobci materiálů.

__________________________________________________________________

4. NÁZVOSLOVÍ A ZKRATKY

NÁZVOSLOVÍ

- Almatol - je snímatelná i pevná konstrukce s izolační výplní bez tuhé povrchové úpravy. Povrch je opatřen šestihranným pletivem a vložkou z hliníkové fólie.
- Běžná stavební konstrukce – je každá stavební konstrukce stavebního objektu, vyjma konstrukcí chlazených nebo temperovaných místností
- Cena montáže – neobsahuje náklady na hlavní materiály. V popise ceny montáže jsou hlavní materiály neobsažené v ceně uvedené jmenovitě v závorce na konci popisu souboru cen nebo ceny.
- Forrotex – jsou snímatelná pouzdra potrubí, těles, přírub, ventilů a ostatních armatur, zhotovená z plechů včetně izolační vložky. Pouzdra se spojují patentními uzávěry. Jako izolační vložky se používá vláknitých materiálů v šestihranném pletivu. Z důvodů snažší demontáže se u větších strojních zařízení provádí izolace ze dvou i více dílů.
- Izolace podlah - je tepelná izolace na nosnou konstrukci stropu od vyrovnávací nebo nášlapnou vrstvou podlahy. Slouží k zateplení podlahy a kročejovému útlumu.
- Izolace stropů vrchem – je tepelná izolace na nosnou konstrukci stropu bez vyrovnávací nebo nášlapné vrstvy podlahy. Slouží k zateplení prostoru pod konstrukcí stropu.
- Izolační doplňující konstrukce – jsou úpravy izolací, které spolu se základními izolačními vrstvami vytvářejí izolační soustavu
- Izolační soustava – je souhrnná skladba izolační ochrany, vytvořená z projektem předepsaného počtu základních izolačních vrstev a projektem předepsaných izolačních doplňujících konstrukcí.
- Izoma M – jsou izolační matrace vyrobené cpaním nebo vkládáním vláknitých izolačních materiálů do pletiva nebo jiných obalů.
- Hlavní materiály - izolační materiál, tzn. vlastní tepelná izolace (např.desky, pásy, rohože, vlákna) nebo , povrchová úprava (např. plech, pásy, fólie)
- Konstrukce chlazených a temperovaných místností – konstrukce chladíren, mrazíren, mrazírenských skladů, tunelů apod.
- Oplechování bombírovaných čel z dílků - je povrchová úprava, která sleduje přibližně tvar izolovaného bombírovaného čela válcového tělesa.
- Oplechování bombírovaných čel z klínů – je povrchová úprava, která tvoří tvar jehlanu
- Oplechování pevné – je plechový obal izolace spojený napevno šrouby
- Oplechování snímatelné – je oplechovaný obal izolace bez izolační vložky spojený patentními uzávěry.
- Plochy rovné těles – jsou plochy rovnoběžnou stěnou (včetně čtyřhranného potrubí) a válcovaných ploch.
- Nepatří sem - plochy, kde na jednotlivé stěně nebo na jednotlivém válcovém těles je v průměru více než jeden prostup nebo otvor na 1 m2 plochy (tyto jsou plochami tvarovými)
- Plochy tvarové těles – jsou plochy, které nejsou plochami rovnými nebo složitě tvarovanými.
- Plochy složitě tvarované těles – jsou plochy těles se zakřivenou plochou pláště (vyjma válce)
- Těleso – je technologické zařízení mimo válcovité potrubí, např. T – kus, Y – kus, redukce, odbočka, rozdělovač, apod.
- Reform – je izolace z vláknitých materiálů s výztužnou ocelovou konstrukcí, opatřenou drátěným tkanivem nebo plechem.
- Základní izolační vrstva - je izolace skládající se z izolačního materiálu, jejíž vrstvy a tloušťky jsou stanoveny projektem
- Základní izolační vrstva – je izolace skládající se z izolačního materiálu, jejíž vrstvy a tloušťky jsou stanoveny projektem.

ZKRATKY
- neuvedeno

__________________________________________________________________

5. POPIS TECHNICKÝCH PARAMETRŮ POŽADOVANÉHO MATERIÁLU

Pro určení standardu materiálů používaných k provedení izolace tepelné je nezbytný minimální popis vyjadřující základní vlastnosti výrobků.

PRO ASFALTOVÉ PÁSY
- tloušťka pásu
- ohebnost za studena na trnu
- tržné zatížení podélné/příčné
- tažné zatížení podélné/příčné
- bod měknutí

PRO IZOLAČNÍ FÓLIE
- mez pevnosti v tahu při přetržení
- poměrné prodloužení při přetržení
- mez kluzu v tahu
- poměrné prodloužení na mezi kluzu
- rozměrová stálost
- tvrdost při dané teplotě
- nasákavost ve vodě
- měrné teplo
- součinitel tepelné vodivosti
- pevnost v průtahu
- ohyb za chladu
- odolnost proti prorůstání kořenů
- odolnost proti perforaci
- stupeň hořlavosti
- číslo odporu difúze vodní páry
- rozmezí teplot pro kladení
- rozmezí teplot pro funkci
- maximální dovolené zatížení

PRO PÓROBETONOVÉ DESKY
- požární odolnost
- objemová hmotnost
- tepelný odpor
- index zvukové neprůzvučnosti
- difúzní odpor

PRO CEMENTOVLÁKNITÉ DESKY
- objemová hmotnost
- požární odolnost
- tepelná vodivost
- hořlavost
- vzduchová neprůzvučnost
- pevnost v tahu za ohybu
- modul pružnosti

PRO VÝROBKY Z MINERÁLNÍCH VLÁKEN
- dynamická tuhost
- tepelný odpor
- vzduchová neprůzvučnost
- požární odolnost
- objemová hmotnost
- stlačitelnost
- pružnost
- hořlavost
- zvuková pohltivost

PRO DESKY Z LEHČENÝCH PLASTŮ
- součinitel tepelné vodivosti
- pevnost v tlaku
- nasákavost
- difuzní odpor
- objemová hmotnost
- hořlavost vzduchotěsnost

MATERIÁLY PRO PROTIPOŽÁRNÍ OCHRANU
- požární odolnost
- stupeň hořlavosti
- objemová hmotnost
- tepelná vodivost
- pevnost v tlaku
- zvuková izolace
- propustnost světla u prosklení

 


   Copyright RTS, a.s.